Storegra gård ligger på Tjore i Grimstad kommune, og gården har vært i familien til Johan Benad siden 1200 tallet hvis ikke før. Ugland er styreleder og eier konsernet J. B. Ugland, men titulerer seg helst som bonde. Siden 1986 har han drevet gården på heiltid sammen med driftsansvarlig gårdsbestyrer. De siste årene har gården gjennomgått en rekke endringer og framstår i dag som et moderne bruk innen kjøtt- og kornproduksjon. I dag forvalter gården i underkant av 800 dekar jord, egen og leid, med gras, beite og korn i vekstskiftet.
Kortreist satsing
Målet har vært å utvikle gården i retning av økologisk drift, og samtidig gjøre valg som fremmer kortreiste kvalitetsprodukter. Sammen med lokale bønder har gården et utstrakt samarbeid med rådgivingsinstitusjoner, leverandører og ikke minst lokale mottakere av kortreiste produkter. Dette kaller Johan Benad for en kompetansesirkel for lokalt og regionalt samarbeid, der fokus er på å skape gårdsprodukter basert på mattrygghet, sporbarhet og kvalitet. De er bevisst på at ekte og ærlig mat vil vinne en varig plass i markedet.
Kornet som dyrkes er 270 dekar rein havre som kontrolleres og garanteres som glutenfritt for cøliakere og andre som ikke tåler gluten. Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men det kan bli blanda med bygg, hvete og rug i åkeren, eller fra treskeren. Det er derfor strengt regulert hva som kan godkjennes som rein, glutenfri havre. Dette kornet dyrkes i vekstskiftet på et stort jorde som ligger sentralt i Grimstad, på god dyrka mark som trues av nedbygging. Johan Benad kjemper for jordvern og sier at på dette 80 dekar store jordet, dyrkes det er 20.000 poser med rein, glutefri og norskprodusert havre i året.
Hardføre gourmetdyr
På Storegra har de valgt å drive med hjorteoppdrett og å satse på en hardfør storferase som trives i det sør-norske klima og terreng. Aberdeen Angus er en lett håndterbar og god beiterase med bra fruktbarhet og som kalver lett. Det å kunne produsere et kvalitetsprodukt basert på gårdens egne ressurser er viktig.
Kjøtt fra hjort og Angus selges direkte fra gården og Storegra er i ferd med å lansere ny nettbutikk for lettere bestilling på nett. I tillegg har vi hatt samarbeid med lokale restauranter som Smag og Behag i Grimstad og Boen Gård.
I år har Johan Benad sammen med driftsansvarlig, Jan Torkel Aagre, kommet i gang med bruk av Nofence, et digitalt gjerdesystem for beitedyr. Med Nofence kan Angusflokken styres og beitesesongen forlenges uten behov for tilleggsfôring. Planen for beitesesongen 2025 er å komme i gang med enda mer målretta beiting med bruk av dette digitale gjerdesystem.
Regenerativt landbruk
Storegrabonden har lenge vært nysgjerrig på regenerativ prinsipper i landbruk og hvordan gårdsdrifta påvirker jordhelse og jordkvalitet. Ambisjonen har alltid vært å ivareta ei heilhetlig drift hvor dyr og ressurser spille på lag uten unødvendige påkjenninger fra overdreven maskinbruk eller kunstig tilsetningstoffer. Det er mye å lære, og gården er midt opp i et generasjonsskifte der de ser på mulighetene for å jobbe enda tettere med naturen ved hjelp av regenerativt prinsipper.
Det er ønskelig å utforske muligheter for bedre drift og økonomi på gården med å kutte kostnader knytta til bruk av kunstgjødsel, forsøke med mindre sprøyting, mindre pløying og målretta bruk av dyr på beite. Alt dette for å øke og beskytte mikrolivet i jordene våre, forbedre jordkvaliteten og bli mer uavhengige av kunstige tilsetninger. Dette er også for å vise utad hva vi driver med på gården.
Beitevandring
Onsdag 11. september blir det markvandring på Storegra gård med tema regenerativt landbruk og målretta beitebruk. Her blir rådgiver i Regenerativt Norge, Anders Lerberg Kopstad, med for å gi deltakerne kunnskap om hva regenerativt landbruk og beitebruk er, dele erfaringer og gi råd om hvordan beitedyr kan brukes som verktøy for økt produksjon og bedre ressursutnytting.
Her vil driftsansvarlig vise fram Saltmyr, et beiteområde som Johan Benad begynte å dyrke i 1985 og som i 2020 ble opparbeida til et 200 dekar stort og produktivt beite. Mye av trærne som sto her ble brukt som materialer til det store våningshuset på Storegra. Det er her Angusflokken har sitt sommerbeite, fra mai til oktober. Her skal jorda ikke vendes og bruk av sprøytemiddel mot ugras begrenses.
Om man fortsetter fra Saltmyr ut langs Strandfjorden, så er Storegra i samarbeid med andre Tjore-bønder, også i gang med oppdyrking av et gammalt beiteområde. Det begynte for 10 år siden, og her er det planer om et beiteområde som støtter naturmangfold, hvor jorda ikke skal snus, dyra kan være ute heile året (med skjul) og kan bruke utmarka om vinteren.
Videre utvikling og samarbeid
Storegra har i alle år vært medlem i NLR, og de ønsker et videre samarbeid for å se nærmere på valg av frøblandinger som kan brukes til eng og beite for å optimalisere grovfôrkvaliteten, være rusta mot tørke, og det som kan være til fordel for naturmangfoldet.
I dette ligger å få mer kunnskap om regenerative prinsipper og hvilke strategier som kan tas i bruk for en bærekraftig videreutvikling av gårdsdrifta på Storegra. Det kan også nevnes at gården har fått laga en utvida klimarapport der driftsopplegget er analysert for miljø, jordhelse og naturmangfold, og den blir lagt fram på markdagen.
Hva er regenerativt landbruk?
Kurs i regenerativt landbruk
I vinter vil NLR tilby kurs i helhetlig forvaltning og regenerativt landbruk sentralt i Agder, der målet er å bidra til økt kunnskap om å drive grovfôrbaserte produksjoner på en bærekraftig og klimavennlig måte. Regenerativt landbruk sees som et verktøy for karbonbinding og mer klimarobust landbruk. Første samling er planlagt til fredag 8.-10. november på Nibio Landvik i Grimstad. De to andre samlingene blir i februar og i juni. Interesserte kan melde seg til inger.slagedal@nlr.no / 91870893.
Et driftsopplegg basert i størst mulig grad på egne ressurser har fått økende aktualitet med stigende priser på innsatsfaktorer som kunstgjødsel og kraftfôr. Regenerativt landbruk er ikke knyttet til et økologisk regelverk, men bruker mange av prinsippene for økologisk drift. Planleggingsverktøyet holistic management (helhetlig forvaltning) er like aktuelt for en gård med økologisk godkjent produksjon som en gård med konvensjonell produksjon.
Helhetlig forvaltning er en enkel planleggingsprosess som hjelper bøndene i å se det store bildet, slik at de kan fatte beslutninger som møter egne behov uten at det skal gå på bekostning av økonomien, naturen eller menneskene. Det som ofte blir trukket frem er bruken av beitedyr som verktøy for å øke produktiviteten til landskapet produsentene lever av.