Nlr 42834131164
Per Olav Slungård på Inderøy driver økologisk, og dette er 2. året han tester ut høstrug som beite. Rugen ble sådd 12. mai, og bildet er tatt 16. juni, bare noen timer før buskapet slippes utpå 1. beiterunde. Foto: Ragnhild Borchsenius.

Sesongtips til rugbeite:

  • Dyra må slippes på beite når planten er 12-15 cm. Rug har svært god gjenvekst, og må beites raskt ned for å unngå at den går i stengel. Da blir den fort vraka.

  • Blir det for lavt beitetrykk vil kvaliteten og fôropptaket bli redusert. Danskene anbefalte 1-1,5 dekar per ku.

  • I Danmark blir det anbefalt å la beitet hvile maks 5-6 dager. Norske erfaringer viser at litt lenger hvile kan være gunstig. La beite hvile til planten når 12-15 cm.

  • For å unngå at kvaliteten blir redusert, er det viktig å pusse av beitet med jamne mellomrom, helst etter annenhver avbeiting. Danske erfaringer sier også at effektiv avbeiting med korte intervaller mellom hver avbeiting, holder planten nede og reduserer behov for avpussing.
  • Korte intervaller mellom avbeiting, er avgjørende også for å holde nede ugrasvekst. Blir ugraset for dominerende, stuper fôropptaket. Maks 7 dager mellom hver avbeiting er råd fra Danmark, vi må se dette i forhold til lokale forhold hos oss.

  • I Danmark har gode erfaringer med 2,5-3 tonn gylle per dekar om våren. Etter eng med kløver, er det etter danske anbefalinger, ikke nødvendig med mer gjødsling så lenge rug er dominerende vekst. En god dose husdyrgjødsel om våren, ingen ekstra gjødsling så lenge rug dominerer. Det er likevel viktig at en må følge med utover vekstsesongen og gjødsle ved behov. Spesielt etter hvert som raigraset overtar mer og mer, samtidig som effekten av husdyrgjødsla avtar. Da er det aktuelt å tilføre ekstra nitrogen: 1 kg nitrogen per uke på ettersommeren, kan være en tommelfingerregel. Rug kan vise tegn på nitrogenmangel, avhengig av nitrogentilstanden i jorda og jordstrukturen.
Nlr 42834130394
Rugbeite - skiftet til høyre er klart til avbeiting. Foto: Ragnhild Borchsenius
Nlr 42834130615
Store nedbørsmengder gjør at det er godt oppbløtt og derfor er brukeren litt skeptisk til at dette skal bli for mye opptråkket beite. Foto: Ragnhild Borchsenius