Graskvalitet og slått, Agder

De første prøvene er tatt ut mandag 22.mai på ulike lokaliteter. De fleste prøvene er tatt i Lyngdal og Grimstad da det er her vi har værstasjoner knyttet til Landbruksmetoroligiske tjeneste som vi henter værdata ut i fra.

Bonde/sted

Dato uttak

Fem/kg ts

Råprotein, % av ts

OMD, % av ts

NDF, % av ts

iNDF, % av ts

Høyde på graset, cm

Kjetil Kolnes, Lyngdal

22.mai

1,028

20,4

80,1

50,9

5,2

38

Jens Jørgen Aarnæs, Lyngdal

22.mai

1,028

15,3

81,6

48,9

5,49

34

Jarl Solås, Lyngdal

22.mai

1,06

19,5

82,2

48

4,33

36

Prestegården, Grimstad

22.mai

1,014

16,4

80,7

50

4,93

34

Roresanden, Grimstad

22.mai

1,029

20

81,4

49,3

4,1

35,5

Ugland gård, Grimstad

22.mai

0,961

19

76,8

53,7

6,28

44

Oddmund Ljosland, Evje

22.mai

1,053

22,2

81,8

48,8

3,43

24

Terje Birkeland, Evje

22.mai

1,121

25,4

85,5

45,9

2,31

21

Festiviteten, Lista

22.mai

1,002

18,8

79,1

52,4

5,93

Varmesum

I tillegg til å se på utviklinga av enga er også varmesum er godt hjelpemiddel for beregning av slått. For et energirikt fôr med høyt proteininnhold og høy fordøyelighet ønsker vi slått på en varmesum på 470-550.

StedVekststartVarmesum per 25.mai
Landvik12.april421,7
Lyngdal12. april409,1

Timoteien har nå 2-3 leddknuter langs kysten og vi kan kjenne akset begynner å dannes. De fleste prøvene ligger på rundt 1Fem/kg ts så det er enda litt for tidlig å begynne å høste. Likevel går utviklinga rimelig kjapt framover, så det gjelder å ha utstyret klart og være på hogget når tida er inne. Det blir en ny runde med prøver fredag 26. mai på lokasjonene langs kysten for å følge med på utviklinga her. Ofte kan vi se en nedgang i forenhetskonsentrasjonen på ca. 0,01 per dag, og med en slik nedgang vil vi ligge på ca.0,9 rundt 1.juni. Her er det mange faktorer som spiller inn, så følg med i egen eng. Vi ser for oss at det vil bli slått langs kysten neste uke for de som trenger fôr til høytytende dyr, altså fôr med mye energi, høyt proteininnhold og høy fordøyelighet.