Utvalgte Kulturlandskap

Øygruppa Tarva i Bjugn kommune består hovedsakelig av lynghei som er holdt i hevd med beiting og brenning i generasjoner, og er et av de Utvalgte KulturLandskap (UKL) i Trøndelag. Med utgangspunkt i disse spesielle kvalitetene har det vært et ønske om å kartlegge området for forekomst av beitemarksopp. Beitemarksoppen er avhengig av grasmark (naturbeitemark) som blir beita, men ikke gjødsla med kunstgjødsel eller større mengder husdyrgjødsel. Gjengroing og intensivt jordbruk er til skade for beitemarksoppen. På Tarva finner man slik naturbeitemark i utkanten av innmarka, langs strender og som mosaikk sammen med lyngheia. Både sau og storfe beiter i disse områdene.

Kurshelg

Helga 4.-6. oktober var det nydelig høstvær. Det var litt frost første natta, så vi var spente på hvordan soppen hadde greid seg. Beitemarksoppen finner en helst seint på høsten og selv om det har vært frost, kan det dukke opp nye eksemplarer i mildværsperioder. Beitemarksoppene er små, men ofte fargerike, så når en venner seg til å studere grasmarka, oppdager en etterhvert små fargeklatter som såvidt stikker opp av gras og mose.

Faglige ledere var biologene John Bjarne Jordal og Geir Gaarder fra Miljøfaglig Utredning og de hadde sin fulle hyre med å svare på spørsmål og artsbestemme soppene. Alle funn som blei gjort under kurset ble registrert i Artsdatabanken.

Kurset ble støttet økonomisk av Miljødirektoratet, Sabima og Fylkesmannen i Trøndelag (UKL)

Untitled
Gul småfingersopp
Untitled1
Skarlagenvokssopp er en av beitemarksoppene som også er en god matsopp
Untitled2
Kantarellvokssopp

Beitemarksopp