Hele Europa har hatt en tørr og varm vår, med tidlig slått som resultat. I Trøndelag er det svært varierende avlinger på enga. Mange har svært tynn eng som skyter nå, og lurer derfor på om de skal slå eller ikke. Konklusjonen er ganske entydig – ikke vent. Selv om vi nå har hatt et væromslag og enkelte områder har fått regn, vil det graset som har skutt få svært lav fôrenhetskonsentrasjon med mye ufordøyelig fiber som bunngraset ikke klarer å kompensere for.

Stubbhøyde

Stubb høyt – 10 til 12 centimeter er perfekt. Det er liten næring i det nederste graset, og det er her det meste av mikroorganismer og sporer er. I tillegg vil gras med høy stubbehøyde komme raskere i vekst igjen og gi en større 2. slått.

Gjødsling etter slått

En liten 1. slått gjør at mange lurer på om en skal redusere gjødslinga til 2. slåtten siden det ligger mye næring igjen i jorda etter første gjødsling. Svaret her er tja. Husdyrgjødsla skal ut fortest mulig etter 1. slått, både for å få i gang veksten igjen, men ikke minst for å redusere faren for sporer i fôret. Om en skal redusere gjødslinga kommer an på hvor mye mindre avling en har tatt, og om en skal satse på to eller tre slåtter. Skal en ta to slåtter, anbefaler vi følge gjødselplana. Har en mulighet for å ta tre slåtter kan en redusere nitrogengjødslinga med 2-3 kg nitrogen til andreslåtten, og gi 5 kg nitrogen igjen etter andreslåtten. Uansett må en huske at siste frist for en eventuell tredjeslått er 10. september i området rundt Trondheim.