Ved innlegging av rått gras (mindre enn 20 % tørrstoff) vil surfôret fryse over store deler av landet.
Les mer ›For at gras skal omdannes til surfôr må det oppbevares i en lufttett beholder. En slik beholder har fått betegnelsen silo.
Les mer ›En skiller mellom to typer av siloer, tårnsiloer (høgsiloer, vertikale siloer) og plansiloer (lågsiloer, horisontale siloer) Historisk sett har tårnsilometoden vært dominerende i Norge.
Les mer ›Når man skal bygge plansilosilolager, er det mange faktorer som er med i beregningen av størrelsen.
Les mer ›Tørkeanlegg for høy er en rapport som ble laget for å bistå de som skal planlegge og bygge høytørke.
Les mer ›Ensilering av gras i siloen er ingen ufarlig prosedyre! Silogasser og fallskader er et alvorlig problem. Pressaftavrenning til det ytre miljø er et annet forhold som også må unngås.
Les mer ›Det skjer tildels store omveltninger innen melkeproduksjonen for tiden. Dannelsen av samdrifter har for alvor satt sitt preg på utviklingen mot stadig større produksjonsenheter.
Les mer ›Plansilo er vanlig i mange land. I de seinere år er det stadig flere som bygger plansiloer også i Norge. Hvordan kan en få surfôrkvalitet i plansilo ?
Les mer ›Prosjektet"Billig og miljøvennlig fôrkonservering" i regi av Norges Vel har i perioden 1999-2003 gjennomført feltundersøkelser på Østlandet og i Rogaland samt konserveringsforsøk på Hellerud forsøksgård. Resultater og erfaringer ifra prosjektet er samlet i en sluttrapport med navn: Plansilo som ensileringsmetode.
Les mer ›I småskrift nr. 2/95 fra Forskningsparken i Ås, og i Rapport nr. 2 fra Landbruksteknisk Institutt i 1985, står det mye om tørking av høy.
Les mer ›Grunnlaget for god surfôrkvalitet legges i slåtten, men surfôret er ikke i mål før det ligger på fôrbrettet. Hvis en har muligheten, bør åpning av siloen utsettes til det blir kaldt om høsten.
Les mer ›Stakksilo eller utesilo er en ensileringsmetode hvor graset blir lagt direkte på bakken. Metoden har fått en viss utbredelse på Jæren.
Les mer ›Pakking av gras direkte inn i lange graspølser er prøvd både i Europa og i USA tidligere uten å ha slått skikkelig igjennom.
Les mer ›