I eit forsøk i Valdres i 2019 tørka graset tre gonger så raskt med breispreiing som når graset låg i streng. Det vart brukt slåmaskin med stengelbehandling, og det var gode fortørkingsforhold.
Les mer ›Mange lurer på om det er nødvendig med stengelknekker på slåmaskina. Svaret kommer an på forutsetninger og mål, som ønsket tørrstoffinnhold i det ferdige fôret.
Les mer ›Godt grovfôr sikres gjennom detaljene. Stubbehøyden ved slått påvirker kvaliteten på det ferdige fôret.
Les mer ›Sommeren 2019 gjennomførte NLR Rogaland en utprøving med ulike typer ensileringsmiddel.
Les mer ›Allerede dyktige grovfôrdyrkere kan kutte kostnader gjennom en skikkelig gjennomgang sammen med rådgiver og å drøfte erfaringer med kolleger.
Les mer ›For halm til fôr er anbefalt dosering av ammoniakk 2-3 prosent av totalvekten av ballen. Tørr halm betyr mye for mengden ammoniakk som brukes.
Les mer ›Det er kjent at fullmodne, hele korn fordøyes dårligere av storfe enn valset eller malt korn. Hvorvidt dette også gjelder for korn høstet før fullmodning har vært usikkert.
Les mer ›For mange grovfôrprodusenter vil det være bedre økonomi i å øke avlingsnivået rundt gården enn å kjøre flere kilometer for å komme til leiejord.
Les mer ›Kva er gevinsten og kva kostar det å bruke rive?
Les mer ›Vi har hatt en krevende forsommer med mye nedbør. 1. slåtten ble hasteslått i forrige uke, da var graset mer enn godt utvokst, og enga egentlig alt for blaut for maskiner mange steder.
Les mer ›Ønsker og mål for årets grovfôrkvalitet må være klar i god tid før slått, spesielt når du setter nye mål. Grovfôrmodellen kan gi hjelp både til valg av slåttetid og strategi for hele sesongen.
Les mer ›Tørrstoffprosent på 30-35 gir høyest fôropptak og mest mjølk.
Les mer ›NLR Helgeland har laget en informasjonsbrosjyren om småskala mekanisering.
Les mer ›I denne artikkelen ser vi et forsøk, der det blir sett på fortørking av graset med hensyn til breispredning.
Les mer ›Antall høstinger og alder på enga påvirker både avlingsmengden og kvalitet på graset som høstes.
Les mer ›Helsæd, fôroptimalisering, høytytende melkekyr, rundballer, ensileringsmidler, høsteteknikk.
Les mer ›I forbindelse med grovfôrproduksjon, har vi over flere år vist til sammenhengen mellom temperaturen gjennom vekstsesongen, og kvaliteten på grovfôret.
Les mer ›Mange økologer har fortsatt gammel eng og høster bare to ganger. Dette påvirker kvaliteten på graset.
Les mer ›Fortørking av gras til silolegging og rundballer har to hovedhensikter: Fjerne overflødig vann og sikre en god fôrkvalitet.
Les mer ›Døgngradene har nå passert 600 de aller fleste steder i Sør-Trøndelag. I lavlandet er slåtten stort sett ferdig, mens den pågår for fult i fjellområdene.
Les mer ›