Lokale fagartikler

Store usynlig ensileringstap

15.09.2020

Usynlige tap av tørrstoff, energi og protein er som regel større enn de vi ser og kasserer. En femtedel av innlagt grønnmasse kan være tapt før utfôring.

Les mer ›

Fôrkvalitet på normalen - eller ?

04.09.2020 (Oppdatert: 14.09.2020)

Høstens første fôranalysestatistikk viser gjennomsnittskvalitet i 1.slått om lag på normalt nivå. Samtidig er det meldt om store sprik i verdier hos enkeltprodusenter.

Les mer ›

Lite rundballer, men har jeg nok fôr?

27.08.2020

Etter at 1. og 2. slåtten er gjennomført er det tid for å oppsummere hvor mye fôr man har høstet. For å klare dette er det behov for å ta både grovfôranalyser og veie rundballer.

Les mer ›

Kobolt sentralt i vitamin B12 og nitrogenfiksering

23.07.2020 (Oppdatert: 05.08.2020)

Metallet kobolt er sentralt i vitamin B12 og i biologisk nitrogenfiksering. Det er bare visse mikroorganismer som har et direkte behov for kobolt, dyr trenger det i form av vitamin B12.

Les mer ›

Selen beskytter cellene

22.07.2020

Selen er ikke et nødvendig næringsstoff for planter, men er livsviktig for mennesker og dyr. Norsk jord er fattig på selen og uten ekstra tilførsel kan husdyra våre være utsatt for selenmangel.

Les mer ›

Høstetidspunkt grovfôr til hest

13.07.2020

Hester har ulike behov for energi ut ifra alder, avl, trening m.m. Utviklingsstadiet på graset vil avgjøre energikonsentrasjonen i grovfôret og dermed bestemme H-klassen.

Les mer ›

Grovfôr til ulike produksjoner

13.07.2020

På en husdyrgård kan man kanskje trenge grovfôr av ulik kvalitet i ulike perioder av innefôringsperioden. I dette skrivet ser vi på ulike behov i ulike produksjoner.

Les mer ›

Varmesum som beslutningsstøtte for andreslått

08.07.2020

Dei som bruker varmesum som beslutningsstøtte for val av tidspunkt for andreslåtten, bør i år begynne summeringa av middeltemperaturar først frå den datoen det første regnet kom etter slåtten, dvs rundt 28.juni. Med denne reknemåten ligg det ikkje an til andreslått før i byrjinga av august, sjøl for dei som skal ha 0,90-fôr eller betre.

Les mer ›

Rug- og raigrasbeite til mjølkekyr i Askvoll

03.07.2020 (Oppdatert: 06.07.2020)

Rug og italiensk raigras gir frodig og godt beite til kyr ein månad etter såing. Rug krev høgare beitetrykk enn andre beiteplanter.

Les mer ›

Korn slått som grønnfôr eller helgrøde

03.07.2020 (Oppdatert: 07.07.2020)

Tidlig og rask utvikling gjør at de tidlige områdene av Innlandet snart er tid for å vurdere om det skal bli grønnfôr av strukturkvalitet eller helgrøde, mens de seinere har muligheten til å ta en "graskvalitet" av grønnfôret.

Les mer ›

Varmgang i silo etter åpning

24.06.2020

Etter åpning av en silo kan det oppstå varmgang i fôret. Årsaken er at lufttilgangen setter i gang gjæringsprosesser i det ensilerte graset.

Les mer ›

Kvalitetsutvikling og prognoser i gras 2020

10.06.2020 (Oppdatert: 02.07.2020)

Dette blir den siste oppdateringa med kvalitetsprøver fra ordinære førsteslåtter i 2020. Graset er nå slått på alle lokaliteter der det tas ut prøver.

Les mer ›

Følg graskvaliteten i Innlandet

07.06.2020 (Oppdatert: 07.07.2020)

Våre årlige prognosehøstinger starta 25.mai, og årets første slått nærmer seg slutten, utenom fjellareal. Oppdatert med siste resultater 7.juli.

Les mer ›

Prognoser for avlings- og kvalitetsutvikling i gras ved pinsetider

28.05.2020

NLR Trøndelag tar også i år sikte på å ta ut prøver for å analysere kvalitetsutvikling i gras i ulike deler av Trøndelag.

Les mer ›

Sukker i ulikt grovfôr til hest

22.05.2020

Sukker er for de aller fleste hester uproblematisk. Samtidig er sukker ofte relatert til forfangenhet hos hest. Sukkerinnholdet i grovfôr varierer i stor grad med vekstforhold og tørrstoffnivå.

Les mer ›

Hvilket ensileringsmiddel skal jeg velge?

18.05.2020

Dette er et spørsmål vi ofte får når vi er ute hos produsenter.

Les mer ›

Utprøving av ensileringsmiddel - resultat og erfaringer fra forsøk 2019

29.04.2020 (Oppdatert: 07.05.2020)

Sommeren 2019 gjennomførte NLR Rogaland en utprøving med ulike typer ensileringsmiddel.

Les mer ›

Ammekutallet øker kraftig på Agder

14.04.2020 (Oppdatert: 15.05.2020)

Storfekjøttprosjektet på Agder (2017-2020) er inne i sitt siste år. Blir det en god Sørlandssommer, vil målet om å øke ammekutallet med 1000 mordyr være innen rekkevidde.

Les mer ›

Proteinfattig gras på Haugalandet

08.02.2020 (Oppdatert: 10.02.2020)

Graset inneholder mye mindre protein på Haugalandet enn ellers i Rogaland. Skal vi redusere landbrukets avhengighet av soya, må vår egen proteinproduksjon økes.

Les mer ›

Fôring av ammeku før og etter kalving

27.01.2020

Kalvingssesongen er i gang for mange og da er det viktig å legge til rette for en god start på livet for den nyfødte kalven.

Les mer ›
Forrige side 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste side


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.