13. januar arrangerte NLR Øst og NLR Viken kveldsmøte på Teams med dette som bakteppe.

Når organisk gjødsel blir bondens gull – hvordan skal den da fordeles? Hvor går grensene, hvem næringsstoffer er kritiske?

Annbjørg Øverli Kristoffersen fra Nibio presenterte både nyere og eldre forsøk som er gjort med organiske gjødseltyper. Hun viste også resultater av hvordan kornet tåler overtråkking av slepeslanger ved forskjellige tidspunkt. Siste del av presentasjonen ble det fokusert på fosfor, og hvordan behovet er i kornproduksjonen. For mange er det aktuelt å tære på reserver i jorda. Til slutt ble også kalium nevnt.

Hvordan bør kornet gjødsles?

Neste på programmet var Ingvild Evju, kornrådgiver NLR Viken. Hun snakket om hvordan kornet bør gjødsles i 2022 med økte gjødselpriser, og viste beregninger som antydet hva som er fornuftige nitrogenmengder før lønnsomheten går ned. I tillegg ble det vist lønnsomheten i mathveteproduksjon kontra fôr. Konklusjonen ut fra disse beregningene viste at det vil være fornuftig å redusere mengde tilført gjødsel med 2-3 kg N/daa, og se gjødsling opp mot norm til 500 kg korn. Så ble det presisert av alle at det er svært viktig å benytte delt gjødsling for og kunne tilpasse behovet til sesongen og planteutviklinga.

Hvem er presisjonsgjødsling for?

Med økte kostnad på gjødsel er det desto viktigere å bruke gjødsla riktig. Riktig mengde på riktig sted har fått en større verdi. Truls Olve Terjesønn Hansen, presisjonsrådgiver i NLR Trøndelag presenterte hva slags muligheter som finnes for å tildele gjødsla på en bedre måte, og samtidig bespare gjødsel. Han presenterte også et nytt verktøy som er under utarbeidelse av NLR, som beregner hva slags besparelse man kan ha på de ulike skiftene med seksjonsavstengning på gjødselsprederen. I tillegg viste han hva slags besparelser som kan gjøres ved bruk av kantspreder, og aktuelle hjelpemidler for å treffe med delt gjødsling.

Hva tror vi skjer fremmover?

Til slutt presenterte Sigurd Enger, kornrådgiver i NLR Øst, tanker og signaler om utviklinga i gjødselmarkedet. Han presenterte også hvordan gjødslingstrategien forblir upåvirka sjøl om kornprisen forhåpentlig øker med 50 øre. En økning av kornprisen på 50 øre/kg vil gi en bedre lønnsomhet for bonden, men det vil ikke forsvare en gjødsling ut over norm til 500 kg korn for å ta ut de siste kiloene.