− Vit hva du har!

13.03.2020 (Oppdatert: 18.05.2020) Siri Josefine Mo

Tipset kom fra fagkoordinator grovfôr i Norsk Landbruksrådgiving (NLR), Ragnhild Borchsenius, som oppfordret sauebøndene på Lam 2020 om å være mer bevisst på grovfôret de gir dyra.

Det ble lagt til rette for både gårdsbesøk, sosialt samvær og faglig påfyll på Lam 2020 i Tromsø, 6. - 8. mars. (Foto: Ragnhild Borchsenius)

Under årets utgave av lammekongressen, arrangert i Tromsø, ble temaer som det ideelle grovfôret til sau, elektronisk sporing og genomisk seleksjon tatt opp. Hovedarrangør var Nortura med Norsk Landbruksrådgiving og Norsk Sau og Geit som medarrangører. 

 

Fokus på frøblandinga

I sitt innlegg, fikk Ragnhild Borchsenius en bestilling fra sauefjøset til sauebonde Kjell Erik Berntsen. Han ønsket ei eng som må tåle intensiv beiting vår og høst, nok kvalitetsgrovfôr til de siste 30 dagene av innefôringsbeite, nok beite til minst tre ukers vårbeiting, nok høstbeite og kvalitetsgrovfôr/beite gjennom hele sommeren til overskuddslamma. 

Da kom Borchsenius med følgende punkter som enhver grovfôrprodusent kan gjøre hvis man ønsker nok og godt grovfôr til sine dyr: 

- ha en plan
- bevisst valg av frøblandinger
- optimalisere pH i jorda
- ta fôranalyser
- ensileringsmiddel er billig forsikring
- registrer avling

 

Hva med engrapp og kløver?

Det fins mange råd om grovfôr og valg av frøblandinger. Men Borchsenius mente det var forbedringspotensiale i kunnskapen rundt eget grovfôr. 

− Øk bevisstheten din om hva du gir sauene dine av grovfôr! Og har mer fokus på frøblandingene. Engrapp er obligatorisk for en sauebonde, sa hun. Kløver kan også være et supplement i blandinga.

− Kløver er en art som bør inn i blandinga din. Den er rik på protein, vitaminer og mineraler. Den inneholder 3-4 ganger mer kalsium enn timotei, og 2-3 ganger så mye magnesium, la fagkoordinatoren til. 

 

Gårdsbesøk

I tillegg til faglig påfyll og sosialt samvær, fikk de 500 deltakerne anledning til å være med på tre gårdsbesøk rundt Tromsø på fredagen. Flere busser ble fylt opp og dro på besøk til tre gårder. Der fikk de se tre ulike fjøs og driftsopplegg som egner seg godt i Troms’ landskap.

 

Se presentasjonene fra Lam 2020Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.