Prognosehøsting gir presis slått

22.05.2020 (Oppdatert: 26.05.2020) Morten Berntsen

VIDEO: Hver forsommer før førsteslåtten reiser grovfôrrådgivere i NLR rundt i landet med saks og bøtte. På kne i enga høster de ei prognoseprøve. Denne gir svar på når bonden bør slå graset.

Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet Grovfôrrådgiver Stein Jørgensen utfører flere av prognosehøstingene i NLR Innlandet. Det gir bonden gode råd om riktig slåttetidspunkt. FOTO: Morten Livenengen

– I over 20 år har vi på Hedmarken utført prognosehøsting. Det er en tjeneste som både bonden og rådgiveren nyter godt av. Bonden høster et bedre fôr og vi blir sikrere i våre råd, sier Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

Sammen med sine kolleger gjennomfører han prognosehøstinger på rundt 30 steder i hele Innlandet. 

Se hvordan prognosehøsting gjennomføres og hør hvorfor det er viktig

 

Bestemmer slåttetidspunkt

Prognoseprøvene som blir hentet ut, sendes til analyse. Her får man svar på blant annet svar på energikonsentrasjonen i graset – et viktig mål for å bestemme riktig slåttetidspunkt til din produksjon og besetning. 

LES MER: Satser på kvalitet på førsteslåtten (fra arkivet; 2019)

– Resultatene sendes til medlemmer via vårt ukentlige grovfôrnyhetsbrev. Da kan man enkelt finne den prognosehøstinga som er nærmest seg selv og gjøre egne vurderinger ut fra dette. I tillegg til selve analyseresultatet, gir den lokale rådgiveren en vekstbeskrivelse av forholdene i prognoseenga. Det kan være verdifull informasjon når du skal bestemme slåttetidspunkt i egen eng, forklarer Jørgensen. 

Medlemstjeneste

Resultatene fra prognosehøstingene er forbeholdt NLR-medlemmer.

 

Er du ikke medlem?

 

Meld deg inn i dag!

 

Les mer på nlr.no/grovfor

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.