GROVFÔR: Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet, råder alle grovfôrprodusenter til å gjødsle så snart som mulig etter slått, selv om kvikksølvet i gradestokken stiger høyt.
Telefonen til rådgiveren har også blitt varm den siste tida. Mange grovfôrprodusenter lurer på om man taper næringsstoff fra mineralgjødsel som spres på eng i det varme været og om gjødsla vil svi plantene.
– Det er svært lite tap fra mineralgjødsel som kjøres ut nå. Derfor anbefaler vi å gjødsle så snart som mulig etter slått, sier Jørgensen.
Gjødsla blir liggende på bakken ved spredning, og mange ser at gjødselkorna blir liggende svært lenge.
– Man blir litt lurt. Det man ser som gjødselkorn er i mange tilfeller bare rester av fyllmassen og innkapslinga til gjødsla som ligger igjen. Selve næringssaltene er oppløst og fått jordkontakt. Etter hvert blir det tatt opp i røttene, forklarer rådgiveren.
Stein Jørgensen forteller videre at gjødsling straks etter slått er gunstig, fordi det som regel er igjen nok fukt i bakken til å løse opp tilført mineralgjødsel. I tillegg vil morgendugg bidra positivt.
– Vi vil ikke få sviskader selv om det blir høye temperaturer på dagtid, beroliger Jørgensen.
Selv om jordas evne til å frigjøre organisk bundet nitrogen reduseres under tørre forhold, råder Stein Jørgensen til å holde seg på planlagt gjødslingsnivå der man høstet normale avlinger ved førsteslåtten.
– Jeg antar at det som eventuelt måtte være igjen av tilført næring etter førsteslåtten bare kommer som erstatning for det som nå ikke blir mineralisert fra jorda, sier rådgiveren.
Derimot er der helt andre vurderinger når det gjelder spredning av husdyrgjødsel. Her er risikoen for sviskader langt større.
– Risikoen for sviskader henger sammen med spredeteknikk. Der breispredning øker faren for sviskader, vil nedlegging og nedfelling redusere risikoen. Tidlig utkjøring etter slått er også et tiltak som reduserer risikoen for sviskader, sier Jørgensen.
– Dersom du beslutter ikke å kjøre ut husdyrgjødsel, må du huske å kompensere med mineralgjødsel, avslutter rådgiveren.
Vil du diskutere gjødslingsstrategi i din grovfôrproduksjon, tar du kontakt med din lokale rådgiver i dag.