Har full kontroll på rundballevekta

08.06.2020 (Oppdatert: 09.06.2020) Morten Berntsen

GROVFÔR: Upresise avlingsanslag er det nå slutt på. Bjarne Ophus har montert vekt på frontlasteren, og vil denne sesongen ha full kontroll på avlingsnivået i grovfôrproduksjonen.

Med ettermontert vekt i frontlaster skaffer Bjarne Ophus seg full oversikt over avlingsnivået i sin grovfôrproduksjon. FOTO: Morten Livenengen

– For å kunne finne ut hva som er potensialet i engene mine, må jeg vite avlingsnivået. Derfor har jeg valgt å investere i ei vekt montert i lasteren, sier Bjarne Ophus, som innrømmer at han er glad i å knuse tall fra egen produksjon. 

 

Vil veie halvparten

Vekta er ettermontert på lasteren, og Bjarne Ophus mener man selv kan montere utstyret dersom man er litt teknisk interessert og har erfaring med å skru. Selv valgte han å sette bort jobben til en lokal montør. 

– Det er steg for steg-videoer på Youtube som viser hvordan man går fram. Det bør for mange være en kurant oppgave. Ferdig montert har jeg betalt kr 22 000,- for vekta, sier Bjarne Ophus. 

Ettermonteringssettet består av to sensorer for vinkelregistrering på tilt og løftehøyde, samt en sensor som måler trykk i olja. I tillegg er det en skjerm som monteres i traktoren. 

Vekta ble montert tidlig i vår, og den unge gårdbrukeren har allerede skaffet seg erfaring med bruken. 

– Nå har jeg veid og registrert vekt på hver rundball jeg har kjørt inn i fjøset. Når årets høstesesong begynner, vil jeg minimum veie og registrere halvparten av rundballene, forklarer Ophus.

LES MER: Prognosehøsting gir presis slått

Og disse dataene skaffer Bjarne Ophus seg helt uten ekstra arbeid, all den tid han uansett må kjøre rundballene fra jordet og til lagringsplassen. Her transporterer han én rundball i lasteren og én i trepunktløftet bak. 

Allerede nå har Bjarne Ophus erfart av variasjonen mellom rundballene kan vær stor. Sammenholdt med fôrprøver fra hver slått, har han regnet seg fram til at snittet for førsteslåtten ligger på cirka 270 fôrenheter per rundball, for andreslåtten ligger snittet på 330 fôrenheter, mens for tredjeslåtten er snittet 260 fôrenheter per rundball. 

 

Bedre rådgiving

Tiltaket med avlingsregistrering høster lovord fra grovfôrrådgiveren. 

– En god oversikt over avlingsnivå er veldig nyttig for både bonde og rådgiver. Det gjør det mye enklere for meg å gi Bjarne konkrete og nyttige råd, istedenfor generelle og lite spesifikke som vi må gjøre der det ikke er data å gå ut ifra, sier Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

– Det gjør det også mulig for Bjarne å hente ut det agronomiske potensiale i grovfôrdyrkinga, ved å sett innsatsfaktorene på de skiftene som yter godt, supplerer Jørgensen. 

LES MER: Følg graskvaliteten i Innlandet (krever pålogging)

Ved å følge opp med grovfôrprøver til høsten, vil Bjarne få en veldig god oversikt over fôrlageret. Det gjør det mulig å detaljplanlegge innefôringsperioden. 

– Kornbonden har jo full oversikt over avlingsnivået sitt, og har hatt det lenge. Vi grovfôrprodusenter har nå en mulighet til å komme etter, sier Ophus. 

 

Nøyaktig nok

Bjarne Ophus forklarer at vekta ikke er godkjent for bruk ved kjøp og salg av grovfôr, men at den er mer enn nøyaktig nok for avlingsregistrering på egen gård. 

– Vekta kan variere med pluss/minus ti prosent. Særlig er variasjonen stor når olja på traktoren er kald, men etter hvert som den når driftstemperatur stabiliserer dette seg, forklarer han. 

 

 

 Grovfôrrådgiving

NLR har som mål å bidra til at grovfôrproduksjonen er både lønnsom og bærekraftig. Heldigvis trenger det ikke være noen motsetning i dette, snarere tvert imot. Som Norges ledende rådgivingsmiljø på grovfôr kan vi hjelpe bonden til å forbedre produksjonen utfra de unike forutsetningene på gården. Sammen sørger vi for høyere avlinger og riktig fôrkvalitet til en lavere kostnad, på en måte som tilfredsstiller dagens og morgendagens krav og forpliktelser. Vi bidrar til å løse fellesutfordringen om et mer klimasmart landbruk som i større grad er basert på norske ressurser. NLR leverer riktig rådgivingsprodukt til riktig tid. Vi bistår med systematisk gjennomgang av alle ledd i produksjonen og gir forslag til forbedringer. Se nlr.no/grovfor

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.