Stordal samdrift i Møre og Romsdal vant Grovfôrkampen 2018 med 1128 fôrenheter per dekar i sum for tre slåtter.
− Vinneren av Grovfôrkampen 2018 har god gjæringskvalitet og stabilt, godt surfôr. Fôret har god fordøyelighet, og høg skår i «kvalitetsfaktorer» bidrar til at vinneren tar en klar plass på pallen, skriver juryen i sin begrunnelse.
Juryen begrunner vanligvis kun sitt valg av vinner, men påpeker denne gangen at Tor Erik Sund fra Nordland er en god nummer to med en totalavling på 1025 fôrenheter per dekar. De andre tre deltakerne er ikke rangert.
Grovfôrdyrkingens Mesternes Mester
Deltakerne i Grovfôrkampen 2018 ble plukket ut blant dem som hadde lavest fôrenhetskostnader i de regionale samlingene i Grovfôr 2020-prosjektet. Grovfôrkampen 2018 var derfor en slags Grovfôrdyrkingens Mesternes Mester.
Deltakerne er alle melkeprodusenter - fra Lista i Agder i sør til Sømna i Nordland i nord. Forholdene for vekst og utvikling varierte som ventet mye mellom stedene.
Vanskelige værforhold
Som i tidligere konkurranser av denne typen spilte været en rolle for resultatene i Grovfôrkampen 2018. Spesielt for 2018 var tørken som rammet alle deltakerne, spesielt i sør.
Alle deltakerne tok tre slåtter. For flere ble tredjeslåtten redningen etter en ekstremt tørr sommer. For noen ble tørket erstattet av store nedbørsmengder i høst. Det preger tredjeslåtten hos noen av deltakerne.
Høyt avlingsnivå
Juryen påpeker at avlingsnivået var imponerende høyt, selv om tørken satte tydelig preg på resultatene. Fokuset denne sesongen var å få nok fôr. I sum for tre slåtter var middelavlingen 934 fôrenheter per dekar. Til tross for at fire av de fem arealene i Grovfôrkampen 2018 var tydelig preget av tørken, er disse tallene høyere enn det ulike avlingsstatistikker viser for et normalår.
Totalavling i fôrenheter per dekar på konkurransearealet:
Sverre Haga, Akershus |
731 |
Henning Kolnes, Lista, Vest-Agder |
883 |
Stordal Samdrift, Møre og Romsdal |
1128 |
Arne Hernes, Ørland, Trøndelag |
907 |
Tor Erik Sund, Sømna, Nordland |
1025 |
Høyt tørstoffinnhold
I tabellen nedenfor er innholdet av tørrstoff, energi (NEL20) og protein i 1., 2. og 3. slått hos deltakerne sammenliknet med gjennomsnitt av alle prøver i de respektive fylker. Karakteristisk denne sesongen er høy tørrstoffprosent. På landsbasis ligger tørrstoffprosenten på 30-33 prosent i gjennomsnitt i et normalår. For sesongen 2018 er gjennomsnittet over 40 prosent på både 1. og 2. slått.
Deltakerne i Trøndelag og Nordland fikk litt av alt, både tørke og regnbyger, men litt uheldig fordeling gjennom sesongen, og tørrstoffprosenten er derfor lavere hos disse deltakerne.
Det er gjennomgående litt høyere proteinverdier i årets foranalyser. Høge proteintall er typisk når avlingene er lavere enn forutsatt i gjødslingsplanene.
|
1. slått |
2. slått |
3. slått |
||||||
|
TS-% |
NEL20 |
Protein g/kg TS |
TS-% |
NEL20 |
Protein g/kg TS |
TS-% |
NEL20 |
Protein g/kg TS |
Sverre Haga |
45,8 |
6,53 |
181 |
45,6 |
6,37 |
171 |
44,1 |
6,34 |
199 |
Akershus 90-27-8 analyser |
47,2 |
5,98 |
153 |
49,4 |
5,85 |
147 |
35,3 |
6,38 |
188 |
Henning Kolnes, Lista |
32,8 |
6,47 |
178 |
39,4 |
6,42 |
162 |
25,5 |
5,79 |
193 |
Agder - snitt 65-31-22 |
45,0 |
5,92 |
160 |
47,1 |
6,00 |
172 |
31,9 |
5,97 |
178 |
Stordal samdrift |
46,5 |
6,06 |
149 |
56,2 |
6,24 |
177 |
23,1 |
6,02 |
159 |
Møre og Romsdal 442-351-50 |
34,5 |
6,02 |
150 |
29,3 |
5,81 |
158 |
25,3 |
6,22 |
174 |
Arne Hernes, Ørland |
25,4 |
6,08 |
134 |
40,6 |
5,71 |
136 |
21,1 |
6,15 |
164 |
Trøndelag 1004-775-119 |
33,3 |
5,98 |
148 |
32,6 |
5,78 |
146 |
28,8 |
6,27 |
170 |
Tor Erik Sund, Sømna |
27,0 |
6,22 |
145 |
27,6 |
6,33 |
192 |
18,3 |
6,13 |
149 |
Nordland 386-174-2 |
22,1 |
5,86 |
139 |
28,5 |
5,81 |
141 |
22,1 |
6,14 |
165 |
Også med hensyn til andre fôrkvalitetsparametre var det store forskjeller mellom deltakerne og mellom slåttene. Opptaksforholdene var krevende, og juryen har derfor valgt å ikke legge betydelig stor vekt på disse i vurderingen av resultatet.