Grovfôrkampen 2017 godt i gang

28.07.2017 (Oppdatert: 28.07.2017)

Hvem får høyest fôrverdi ut av enga si? Norsk Landbruksrådgiving, Yara og Tine arrangerer sammen med fagbladet Norsk Landbruk en konkurranse blant dyktige melkeprodusenter for å fokusere på sammenhengen mellom god agronomi, høye avlinger og god økonomi.

Norsk Landbruk presenterte deltakerne i Grovfôrkampen 2017 i nummer 10, og kommer med reportasjer fra alle brukene i løpet av sesongen. Først ut er Rinda Samdrift ved Terje Johnny Sveen i nummer 12/13, som kommer i uke 34. 600 meter over havet, i Heidal øverst i Gudbrandsdalen, dyrker de grovfôr på 800 dekar. (Faksimile fra Norsk Landbruk)

 Deltakere i Grovfôrkampen 2017:

Bønder

NLR-rådgivere

Tine-rådgivere

Lars Henry Dagsland, Skjold, Rogaland

Håkon Pedersen og Harald Hetland

Anja Våg Skjold

Skorve Samdrift ved Tore Mæland, Flatdal, Telemark

Knut Volland

Geir Henning Eid Fjuk

Rinda samdrift ved Terje Johnny Sveen, Heidal, Oppland

Oddbjørn Kval-Engstad og Ole Jakob Ulberg

Bjørn Ola Sætha

John-Bjarne Lie, Vihals, Møre og Romsdal

Gunn Randi Fossland

Anitra Lindås

Benjamin og Vegard Hykkerud, Alta, Finnmark

Roar Haug

Katarina Niva

I Avlingskampen 2016 høstet alle seks deltakerne, fra Lista i sør til Helgeland i nord, over 1000 fôrenheter per dekar. Fire av deltakerne fikk mer enn 1200 fôrenheter per dekar.

> Svært høye grasavlinger i Avlingskampen 2016

Mens deltakerne i 2016 holdt til i områder godt egnet for grovfôrproduksjon, har årets deltakere jevnt over et mer krevende klimatisk utgangspunkt. Det blir spennende å se hvordan avling og kvalitet blir i disse områdene.  

 

Avling og kvalitet 

De fem deltakere, fra Alta i nord til Vindafjord i sør, har valgt en andreårseng sådd med vanlig frøblanding for distriktet, og lagt en strategi sammen med rådgiverne sine. Konkurransearealet er ti dekar hos hver av deltakerne. Bønder og rådgivere planlegger et best mulig driftsopplegg og all avling høstes som rundballer. Fem rundballer fra hvert slått veies. 

Kvalitetsanalyser gjøres på fôrprøver av ferdig ensilert fôr fra alle slåtter. Juryen legger vekt på energiavling, proteinavling, fordøyelighet, innhold av fiber, sukker og gjæringsprodukt, samt mineralsammensetning.

> Marthe Bogstad vant Avlingskampen 2016

 

Grovfôrøkonomi

Nytt av året er at det kjøres Grovfôrøkonomi hos deltakerne for å beregne pris per fôrenhet. 

Juryen består av Lars Nesheim, NLR (leder), Anders Rognlien, Yara, og Erik Brodshaug, Tine. De besøker alle deltakerne i løpet av sommeren. Siden det skal gjøres analyser av ferdig surfôr er ikke resultatene klare før utpå vinteren.

Grovfôrkampen 2017 er del av prosjektet Grovfôr 2020.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.