Hjelpemiddel for avlingsregistrering

29.05.2017 (Oppdatert: 07.06.2017) Morten Berntsen

Hvor stor er egentlig grovfôravlinga? Nytt skjema til hjelp med avlingsregistrering er klart.

Oddbjørn Kval-Engstad, fagsjef for Grovfôr 2020, ønsker at flere registrerer avlingsmengde i grovfôrdyrkinga. FOTO: Morten Berntsen

– Avlingsnivået i grovfôrdyrkinga lar seg registrere med dagens hjelpemidler. Allikevel erfarer vi at mange ikke har noen god oversikt over sitt eget avlingsnivå, sier Oddbjørn Kval-Engstad, fagsjef for Grovfôr 2020 og rådgiver i NLR Innlandet. 

Dette har Oddbjørn Kval-Engstad og faggruppa for høsting, konservering og lagring, med Jan Håvard Kingsrød i Felleskjøpet, tatt konsekvensen av. Med et nytt skjema for avlingsregistrering, håper de at det blir lettere å tallfeste den faktiske mengden grovfôr som produseres på den enkelte gård. 

 

Les også: Kinderegg for grovfôrdyrkere

 

Gir god oversikt

– Jeg vokste opp med en far som var meget nøye med å notere. I silolegginga satte vi streker på låveveggen for hvert eneste lass vi kjørte inn. Skjemaet som vi nå har utvikla er i bunn og grunn bygget på samme prinsipp. Man noterer ned antall rundballer eller lass, forklarer rådgiveren. 

At et nøyaktig anslag på avlingsmengden betyr mye i produksjonen, er ikke Oddbjørn Kval-Engstad i tvil om. 

– Kostnadene med å produsere grovfôr er direkte knyttet til avlingsmengde. Høy avling gir flere fôrenheter å fordele kostnadene på. Derfor er det lønnsomt med høye avlinger, sier han. 

– Dessuten er det nyttig å vite avlingsnivået når man skal planlegge i innefôringssesongen, supplerer han. 

 

Les også: De beste har en strategi

 

Enkelt skjema

Det nye skjemaet er tilpasset utskrift på A4-ark. Det gir gode muligheter for utskrift fra PCen på hjemmekontoret eller i fjøset. Du finner skjemaet ved å følge lenken under. 

 

> Skjema for avlingsregistreringFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.