
Godt grovfôr sikres gjennom detaljene. Stubbehøyden ved slått påvirker kvaliteten på det ferdige fôret.
Slett såbed ved gjenlegg reduserer risikoen for at jord og gjødsel kommer inn i graset ved høsting.
LES MER: På sporejakt
Stubbehøyden ved slått bør alltid ligge på cirka åtte til ti centimeter, og her er slåmaskinen nøkkelen til suksess, men kan også være kilden til fiasko. Ved riktig stubbehøyde legger du forholdene til rett for å gjøre en kvalitetsjobb med sprederiver, venderiver og pick-up på presse eller høstevogn uten at det kommer jord og gjødselrester i fôret. Ved kortere stubbehøyde enn åtte centimeter pådrar du deg langt flere ulemper:
Det er også ulemper ved stubbehøyde over ti centimeter. Lang stubb reiser seg ofte ikke igjen etter at du har kjørt på den.
For trepunktsmonterte slåmaskiner fungerer det dårlig å holde maskina i rett arbeidshøyde på trepunkten. Det gir ujevn stubbehøyde fra +20 centimeter til -5 centimeter. For langt toppstag hjelper noe, men maskina slår da meget dårlig ved legde i åkeren. Her må du kjøpe tilfredsstillende dybdesko til maskina, som gir rett arbeidshøyde. Slepemaskiner har høydeinnstilling.
Klargjør grashøsesutstyret i god tid før slåtten. Da er du klar når det braker løs og du er sikker på at utstyret fungerer optimalt. Både kniver på slåmaskin og og slagstål på fôrhøster må være slipte og skarpe. Kjøring med sløve kniver røsker av graset, noe som gir rotskade og dermed senere gjenvekst . I tillegg øker dieselforbruket på traktoren.