Grasskudd1
⋅ Grovfôr

Pass på at graset har næringsreserver til overvintringa

Gras og andre vekster forbereder seg til vinteren ved å lagre energi og gjennomgå en herdingsprosess. Hvis de hindres i denne prosessen, kan det føre til dårligere overvintring og lavere avling neste år.
Midt
Gras til kompost
⋅ Grovfôr

Hvordan kompostere tilslamma gras etter flommen?

En del har dessverre fått ødelagt grasavlingene sine som følge av flom i år. Graset kan kanskje ikke lenger brukes som fôr, men vi bør likevel ta vare på det som en næringsressurs. Graset har godt med næringsstoffer og ved å kompostere den ødelagte avlinga kan næringsstoffene føres tilbake til jorda og legge grunnlag for bedre avlinger senere. Hvis skiftet uansett skal fornyes kan du også velge å pløye ned etter eventuell sprøyting og pussing av enga. Så hva trengs for å kompostere graset? Her er en grov framgangsmåte for å kompostere.
Østlandet
Lyssiv Foto Annlaug Fludal
⋅ Grovfôr

Mekanisk ugraskamp på høsten

Er du motløs når det gjelder å ta tak i mekanisk ugraskamp? Da kan du bestemme deg for antall timer du skal bruke i stedet for å tenke at du skal ta alt ugraset. Da blir det lettere å starte på arbeidet.
Midt
Ku pa beite av Karin Hansen Naerland NLR Agder 2021 03 04 143451
⋅ Grovfôr

Kvaliteten på beite er avtagende

Beitene er nå på hell og gir ikke så mye mat som tidligere i vekstsesongen. Beiter som skal overvintre og være klare til vårbeiting neste år bør ikke tynes for hardt utover høsten, men beiting ut september er i utgangspunktet uproblematisk. En siste gjødsling før innvintring kan gi litt mer avling og mer protein.
Sør
DSC 0144
⋅ Grovfôr

Foredrag om flomskadd fôr

Plansjene presentert på flommøter 21.-30.august er lagt ut som bildeserier.
Innlandet
Engrapp blad
⋅ Grovfôr

Engrapp

Engrapp er et flerårig bladgras med krypende jordstengler. Det vil si at den har evnen til å spre seg og tette igjen der andre grasarter går ut, der det blir tråkkskader, små overvintringsskader o.l. Den er hardfør og varig, men nokså kravfull og liker seg best på løs, dyp, moldrik og godt oppkalka jord.
Østlandet
Timotei
⋅ Grovfôr

Timotei – vår desidert viktigste grasart

Timotei er den viktigste dyrka grasarten i Norge og 60-70 % av omsatt norsk engfrø er timotei. Den er vinterherdig, har høye avlinger, god kvalitet og er svært godt likt av dyra. I et svært intensivt høstesystem med mange slåtter/ avbeitinger blir den kortvarig. Bland derfor inn godt med andre arter dersom du vil at enga skal vare noen år. Timotei er dessverre også temmelig tørkesvak.
Østlandet
Hundegras
⋅ Grovfôr

Hundegras et alternativ på noe av arealet?

Hundegras har vært relativt lite dyrka de seinere år, misnøye med kvalitets-, bruks- og overvintringsegenskaper har gjort at den er mindre brukt enn tidligere. Men hundegras har også sine fordeler; rask både vårvekst og gjenvekst og vokser bra også utover høsten, gir kjempestore avlinger og er aggressivt mot ugras. I et intensivt driftsopplegg i marginale strøk der flerårig raigras ikke er egna kan det å ha et areal med hundegras absolutt være høyst aktuelt.
Østlandet
gjødsel-foto-turid-fitjar
⋅ Grovfôr

Lønnar det seg å låna til gjødselkjøp?

Det blir anbefalt at ein vurderer å kjøpe inn gjødsel for vårgjødslinga neste år. Kor mykje vil det koste om ein må låne for å finansiere gjøselkjøpet?
Sør
1 ... 3 4 5 ... 64