Bilde4
Medlem
⋅ Beite

Ta ut gode påsettlam

Bitt, jur, tenner, helsetilstand og kroppsfasong - les om kva som er viktig når du skal ta ut gode påsettlam!
NLR Rogaland
Vekststart eng Foto Bjorg Karin Dysjaland
Medlem
⋅ Overvintring

Sikre god overvintring av enga

Våre tips for best mogleg overvintring i eng.
NLR Rogaland
Kalkvogn
Medlem
⋅ Kalking

Kalktilstanden styrer mange prosesser i jorda

God pH i jorda er ekstra viktig ved lav gjødseltildeling. Økt pH og kalk i jorda øker agregatstabiliteten, øker mineralisering fra organisk materiale, øker biologisk aktivitet og plantenes tilgjengelighet til næringsstoffer. God pH stimulerer bakterier fremfor sopper. Bakterier gir mer effektiv nedbryting av organisk materiale, til plantenæringsstoffer. Forsuring er en løpende prosess, da all aktivitet i jorda virker forsurende.
NLR Innlandet
Plansilo foto turid fitjar
⋅ Fôrkvalitet og fôring

Nytteverdien av fôrprøvar

Fôrprøvar av årets grovfôr gir eit godt grunnlag til å planlegga fôringa gjennom vinteren.
NLR Rogaland
Brakking DAE
⋅ Grovfôr

Kjemisk brakking av eng

Er det nyttig å blande «Roundup» med andre ugrasmiddel?
NLR Vest SA
gjødsel-foto-turid-fitjar
⋅ Gjødsling

Lønnar det seg å låna til gjødselkjøp?

Det blir anbefalt at ein vurderer å kjøpe inn gjødsel for neste år. Kor mykje vil det koste om ein må låne for å finansiere gjøselkjøpet?
NLR Rogaland
20220610 213153
Medlem
⋅ Grovfôr

Høsten står for døra og beitesesongen nærmer seg slutten

Vi beveger oss over i september måned og høsten er i gang. De fleste steder har nok hestene fått beita ned graset godt, og kanskje står bare ugraset igjen. Graset vokser nok fortsatt en stund, men dagene blir mye kortere, temperaturen synker og det vil ikke være så mye vekst. Næringsinnholdet i graset synker utover høsten, så å starte med tilleggsfôring kan være aktuelt for de fleste. Dette gir også en fin mulighet for å gjøre overgangen så skånsom som mulig. Endret næringsinnhold og struktur i fôret gir endringer for tarmmikrobene. Dette kan bli problematisk, særlig ved brå overgang. Ved å la beitet få hvile noen uker på høsten vil du gi den bedre forutsetninger for god overvintring. Det er også anbefalt å ta hestene av beitet idet nattefrosten setter inn.
NLR Innlandet
Forsøksfelt i Vesterålen Foto Ragnhild Renna
⋅ Gjødsling

Hvor mye nitrogen kan kløveren fiksere i nord?

Et gammelt engforsøk er med å belyse at det ligger et potensial også i nord når det gjelder å hente inn nitrogen fra engbelgvekster. Vi bør vel bli flinkere til å utnytte kløveren?
NLR Nord Norge
Sau i fjellet Stryn
⋅ Grovfôr

Slaktetidspunkt for best mogleg utbetalingspris

Grunna sein slått kan det bli mindre haustbeite dette året. Difor er det viktig å slakte lam som er slaktemogne snarast råd etter sanking, slik at du kan prioritere beite til lam som treng å auke vekt og hold.
NLR Vest SA
Avlingstap
⋅ Grovfôr

Råd ved manglende innhøsting eller redusert avling

Det er fremdeles mulig å håpe på en tørrere høst som gjør at du kommer deg utpå for å høste graset. Om så skjer at det ikke tørker opp, eller avlingen er blitt betydelig mindre enn forventet pga. været, så bør du tenke på å søke på «tilskudd ved produksjonssvikt».
NLR Vest SA
1 2 3 4 ... 48