Farer, erfaringer og tiltak

Flere med blautmøkk sau i vårt område er skeptiske til å røre om gjødsla mens dyra er inne. Skepsisen skyldes faren for gjødselgasser, og de skal man ha stor respekt for!

Opprøring skjer hos de bøndene etter at dyra har kommet ut. Da er graset gjerne kommet for langt og møkka blir spredd etter 1.eller 2.slått. I disse gjødselpristider har vi i denne grovfôrmeldinga vist at det er god gjødslingsøkonomi i å få spredd saumøkka på et stort areal og ut tidlig på våren når grasveksten er stor!

Risiko ved omrøring av sauemøkk med dyr inne
Både ammoniakk, metan og karbondioksid kan være til stede i gjødselkjelleren- de ligger i lommer i gjødsla. Ved omrøring frigjøres disse og høye konsentrasjoner kan gi oksygenmangel eller akutt forgiftning. Ammoniakkgass (NH3) kan irritere øyne, hud og slimhinner. I høye konsentrasjoner kan den være etsende og gi alvorlige øyeskader og i alvorlige tilfeller kan gassen føre til hevelser i luftveier og pustebesvær.

Den gassen man likevel er mest redd for under opprøring er hydrogensulfid, H2S. Den er svært giftig, fargeløs, tyngre enn luft og kan lukte som råtne egg. Lave konsentrasjoner av hydrogensulfid kan irritere øyne, hud og slimhinner i munn, nese og svelg som ammoniakk. Ved konsentrasjon på 100-150 ppm (parts per million) lammes luktesansen slik at lukt og irritasjon ikke er et pålitelig vern mot helseskadelige nivåer. Hydrogensulfid er en hurtigvirkende gift og ved høye konsentrasjoner (over 300-500 ppm) kan man besvime og døden kan inntre etter kort tid hvis man ikke får frisk luft.
Det er viktig å ha stor respekt for dette. Ulykker har skjedd både på storfè- og sauegårder.

Nå har likevel mjølkebønder gjort dette med dyr inne i flere tiår og slutter ikke med det til tross for risikoen. Gode rutiner og at alle som er involvert i arbeidet kjenner disse rutinene, og er bevisste på faren er med på å redusere risikoen.

Erfaringer fra andre steder i landet
I andre deler av landet er det mye mer blautmøkk på sauebruk enn i vårt område – hva gjør de i forhold til opprøring og bruk av møkka?
Vi har foretatt en sjekk. Flere rådgivere lenger vest i landet (Rogaland, Vestlandet) har selv sau og har i mange år rørt opp møkkakjelleren mens sauene er inne på våren og har ikke hatt uhell med det. De har mange bønder i sitt område som gjør det samme. I Nord Norge er det lite talle og strekkmetallmøkk, aller mest blautmøkk. De aller fleste rører om mens dyra er inne og bruker møkka på våren ifølge rådgiver der. Ergo er omrøring mens dyra er inne nokså vanlig også til sau. Men man må selvsagt utvise aktsomhet og forstand!

Ingen sauefjøs er helt like. Det er forskjell på sauefjøs med store porter, mange vinduer som kan åpnes, godt ventilasjonssystem og høyt under taket sammenligna med små gamle sauefjøs med liten takhøyde og med få muligheter for lufting/ventilasjon. Vurder derfor slike ting i ditt fjøs før du setter i gang!

Tiltak for å redusere risiko både for mennesker og dyr;

  • Det aller sikreste er selvsagt å ha ut dyra i luftegård hvis mulig
  • Med dyra inne;
    • Kjør omrøring på en vindfull dag - ikke når det er vindstille og trykkende vær
    • Tenk også på vindretningen. Dersom det er åpninger i port eller pumpekum og vindretningen blåser mot disse kan gjødselgass presses fra kjelleren og opp i fjøset
    • Best mulig luftveksling i hele husdyrrommet, sett inn ekstra vifter i områder av rommer det er vanskelig å få lufta ut
    • La viftene går for fullt, alt som kan åpnes ut skal åpnes (dører vinduer,luker)- ventiler helt ned til golvet
  • Rør litt forsiktig i starten
  • Vær ekstra varsom dersom du har nytt omrøringsutstyr (kan være kraftigere og gi mer gass)
  • Ikke stå nær påfyllingsåpning under fylling eller i pumpegropa under røring
  • Skaff deg gassmåler som måler oksygen og hydrogensulfid, koster 2-5000 kroner- ha den på i beltehøyde (i høyde med der dyras hoder er) og ta deg en tur i fjøset. PS! Gasskonsentrasjon kan variere rundt omkring i husdyrrommet. Gassmåler skal pipe lenge før gassnivået er farlig.
  • Husk vedlikehold og kalibrering av måler!