Fylket vårt er stort, med store klimatiske variasjoner. På de tidligste plassene startet slåtten i slutten av mai og de som slo da, var ferdige med slåtten i uka etter pinse. Her har det for lengst blitt gjødslet med både husdyrgjødsel og mineralgjødsel. Så har vi de som har slått litt nå og da inne imellom bygene, dere er vel også for det meste ferdig med gjødsling nå. Men dessverre var det i år også noen som måtte vente til etter St. Hans før det var mulig å komme utpå og slå. For dere gjelder det å få ballene av arealet så fort som mulig og komme i gang med gjødsling, for her trenger graset hjelp så det kan komme i gang med gjenvekst. Om dere velger å kjøre på mineralgjødsla først, eller den mer tradisjonelle rekkefølgen med husdyrgjødsel før mineralgjødsel, har rekkefølgen liten betydning. Det er viktig at det skjer i løpet av noen dager etter slått, seinest en uke etter.

Med en del kraftige byger og/eller lange perioder med regn, ble det noen plasser problemer med legde som det var vanskelig å få med under slåtten. Her bør, i hvert fall dere som er mjølkeprodusenter, prøve å unngå å sprede husdyrgjødsel, for ellers blir det stor fare for å få med sporer i fôret under 2. slått, selv etter bruk med stripespreder. Mineralgjødsla er fortsatt kostbar, så det er viktig at dere prøver å få best mulig utnytting av husdyrgjødsla. Kjør ut tynn gylle og kjør ut om ettermiddagen/kvelden hvis det er varmt og mye sol om dagen.

Er du en av dem som vurderer å redusere gjødslinga til 2. slått fordi du mener det ble mer avling på 1. slått enn normalt, må du ikke la deg lurer av antall baller. Det er først når du vet tørrstoffprosenten at du kan konstatere hvordan det ligger an når det gjelder fôrbeholdning etter 1. slått. Antall baller er et veldig dårlig mål for avlingsmengde.

Hvis graset ble slått på et seint utviklingsstadium, inneholder det lite energi og protein og det blir behov for mye og dyrt kraftfôr for å få produsert mjølk og kjøtt med dette fôret. Det er da viktig at dere bruker den gjødseltypen og -mengden som står i gjødslingsplanen etter 1. slått, slik at dere kan få produsert så mye som mulig med energi - og proteinrikt fôr på 2. slåtten. Ettersom vi nå har kommet så langt ut på sommeren, er det tvilsomt om dere som tok en sein 1. slått får muligheten til å ta tre slåtter. Det bør gå 4 – 6 uker mellom gjødsling med mineralgjødsel og slått, så det er ingen tid å miste. For kort tid mellom gjødsling og slått fører til at en ikke får tatt ut avlingspotensialet og at surfôret blir veldig proteinrikt. Dette kan gi utfordringer i forhold til ensilering og øke faren for høyt innhold av nitrat i fôret, samt øke faren for at protein blir brutt ned til ammoniakk. Fôring med surfôr med for høyt proteininnhold er også utfordrende, for da kan det være vanskelig å finne et passende kraftfôr, slik at dyret får en balansert fôrrasjon.