Lokale fagartikler

Årets grovfôrkvalitet

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Analyser av årets surfôrprøver fra Gudbrandsdalen viser om lag samme kvalitet i 1.slått som 2014, men klart bedre 2.slått enn 2014. Gjennomsnittsresultatene viser praktisk talt lik kvalitet i 1. og 2.

Les mer ›

Fôrprøver og rundballeveging

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Kunnskap om kvalitet og mengde grovfôr er grunnleggende, både i egen besetning og ved omsetning. Særlig ved problem i fjøset kan fôranalyse være vesentlig både for årsak og tiltak.

Les mer ›

Beiting og fôring i ammekuproduksjonen

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

Produksjon av storfekjøtt ved bruk av kjøttferasar i ammekuproduksjonen kan vere ein rasjonell produksjon om forholda ligg til rette.

Les mer ›

Sauedrift: Den kalde våren, vil den påverke økonomien i sauehaldet?

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

Veksttorget på NLR sine nettsider kunne rapportere om store snømengder i fjella og utmarksbeite som kom seint i gang i veke 25. Sauene på Vestlandet måtte framleis gå heime i låglandet mange stader.

Les mer ›

Luserne - engvekst med potensial

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Luserne er ein plante med stort potensial for å fiksere nitrogen og for avling. Kalktilstanden og næringsinnhaldet i jorda må vera god.

Les mer ›

Tolking ga svar

25.01.2016 (Oppdatert: 20.02.2018)

Flere tilfeller av melkefeber etter klipping, gjorde veterinæren usikker på hva som var årsaken. En fôrprøve med mineralanalyse, vurdert med Surfôrtolken, ga svaret.

Les mer ›

Beiting av rug i Danmark

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

Danske melkebønder beiter vårsådd høstrug – og tar opp store mengder ts på beite!

Les mer ›

Noen slåttetanker og tips til tiltak etter slåtten

19.06.2015 (Oppdatert: 14.11.2018)

Slåtten er over for noen, for svært mange gjenstår den. Vi er på overtid i forhold til de siste åra, i øvre deler er vi kanskje opp mot et par uker seinere enn normalt.

Les mer ›

Beiting – resten av beitesesongen

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Beitevaner til kyrne er ikke medfødt, men kyrne kan læres opp til gode beitevaner. Førstekalvskyr må ha hatt 200 beitedager før de får «godkjent sertifikat» som gode beitedyr.

Les mer ›

Grasprognose nr 3

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Grasprøvene er teke 29. mai (Omvikedalen) og 31. mai (Evanger)

Les mer ›

Prognosehaustinga for 2015

02.06.2015 (Oppdatert: 14.11.2018)

Resultata frå siste uttaka blir lagt ut etter kvart som dei kjem.

Les mer ›

Lam og snyltarar våren 2015

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Kvikke lam, rett medisinering og god beitebruk er viktigaste tiltaka mot innvolssnytarar på innmarksbeite.

Les mer ›

Kan ein endre mineralballansen i graset med klorgjødsling?

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Det er muleg å senke kation-anion-ballansen (DCAD) i gras til eit nivå som høver for sinkuperioden, ved hjelp av klorgjødsling. Bruk gjerne eldre eng, og avgrens tilgangen på kalium.

Les mer ›

Sink - naudsynt for dyr, plantar og menneske

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Tungmetallet sink (ZZn) er naudsynt for plantar, dyr og menneske. Sink stimulerer hormon og enzym som styrer ulike livsfunksjonar.

Les mer ›

Forebygging av melkefeber. Grovfôr rikt på klor.

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Syv prosent av norske kyr får melkefeber. Fôring med klorrikt grovfôr i perioden før kalving fører til lågere pH i urin, og kan redusere risikoen for melkefeber.

Les mer ›

Kopar (Cu) - eit livsnødvendig tungmetall

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Kopar er nødvendig for fleire livsprosessar i plantar, dyr og menneske, Einfrøblada plantar er meir utsett for Cu-mangel enn tofrøblada. Kopar er lettast tilgjengeleg i jorda ved pH 5,0 – 6,0.

Les mer ›

Ku til sau - Presentasjon av praktiske døme på ombygging av eldre kufjøs til moderne sauefjøs.

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Gjennom prosjektet «Sau i pluss» har Norsk landbruksrådgiving i Sogn og Fjordane utarbeidd eit praktisk hefte med døme på ombygging av eldre kufjøs.

Les mer ›

Bønder bør sjonglere med ballane

18.02.2015 (Oppdatert: 14.11.2018)

Bøndene bør sjonglere med rundballane for å få betre og meir jamt fôr, seier forskarane ved Bioforsk.

Les mer ›

Mye fôr, men dårligere kvalitet enn norkalt?

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Kvaliteten på årets grovfôr ble tatt opp i Bondebladet den 13. november. Hovedpoenget her var at flere ikke klarer å opprettholde produksjonen av mjølk eller kjøtt.

Les mer ›

Høge grasaavlingar på Vestlandet. Kva med fôrverdien?

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Det var rekordstore grasaavlingar dei fleste stader på Vestlandet i 2014. Grovfôrkvaliteten vart likevel ikkje så god som ynskjeleg.

Les mer ›


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.