Lokale fagartikler

Mineraler i grovfôr og behovsnormene

13.03.2017

Stort sett er innholdet av mineraler i grovfôret for lavt til å dekke behovet hos storfe som får lite kraftfôr.

Les mer ›

Sjekk gjødslingsplanen ved hjelp av surfôrprøver

13.03.2017

Når du skal sende inn surfôr til analyse bør du rekvirere mineralanalyse i tillegg til næringsinnhold og gjæringskvalitet. På denne måten kan du finne ut hvordan gjødslinga har slått til i praksis.

Les mer ›

Surfôranalysen – et viktig redskap i gjødselplanleggingen

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

I framtidens melk- og kjøttproduksjon er det viktigere enn noen gang å kombinere en effektiv produksjon med en forbedret dyrehelse og fruktbarhet. Nøkkelen for å lykkes er kunnskap.

Les mer ›

Fôrkvalitet og gjødsling

23.01.2017 (Oppdatert: 12.08.2019)

Kjemiske analyser av fôret kan gi oss verdfull informasjon om næringsverdien i fôret, men det kan også brukes til å evaluere hvordan plantenes næringstilgang har vært.

Les mer ›

Grovfôrkvalitet til kjøtproduksjon

05.10.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Ved kjøtproduksjon med basis i ammeku og full framfôring er det fornuftig å ha grovfôr med ulik energikvalitet.

Les mer ›

Haustbeite til lam

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

Hausten er her og det er klart for sauesanking og slaktesesong.

Les mer ›

Prognosehøsting 2016

31.05.2016 (Oppdatert: 14.11.2018)

Førsteslåtten går mot slutten i fylka våre,-også for dei dei seine/ høgtliggjande skifta på fjellet. Også veke 29,- 18.7.,- er det berre tatt ut to prøver,- frå Botten på Golsfjellet, 950 m.o.h.

Les mer ›

Eit godt ensileringsresultat krev kunnskap

03.06.2016 (Oppdatert: 14.11.2018)

Det er tid for ein ny sesong for innhausting av grovfôr. Topp fôrkvalitet er avhengig av mange ledd i innhaustinga. Her har vi sett nærare på sjølve ensileringa av grovfôret.

Les mer ›

God graskvalitet med fire slåttar av raigras

23.01.2017 (Oppdatert: 08.07.2020)

«Begynnande skyting» er eit betre begrep for timotei enn for raigras. For raigras kan teljing av leddknutar vera eit betre mål.

Les mer ›

«Griselam» eller lam fôret opp på norske beiteressurser?

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

Norske lam har aldri vært større. Norske drøvtyggere spiste over én million tonn kraftfôr i 2015, og skeptiske tunger introduserte begrepet «griselam» sist høst.

Les mer ›

Avling og kvalitet i fjellfôr

31.03.2016

To forsøksfelt med ulike høstetider ble gjennomført på ca 920 moh i 2015. Beste høstetid for fjellfôr var ved ca 550 døgngrader etter vekststart, tilsvarende to måneder i Gålå-området i 2015.

Les mer ›

Rug - en super beiteplante

15.03.2016 (Oppdatert: 20.02.2018)

Rug som beiteplante gir gode resultater.

Les mer ›

Veileder Tilskuddsfôring til gammelnorsk sau

07.12.2016 (Oppdatert: 07.12.2016)

NLR Helgeland har utarbeidet en veileder om tilskuddsfôring av gammelnorsk sau (GNS).

Les mer ›

Fôring av drektig sau

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Livskraftige lam med passe fødselsvekt og søyer med godt utvikla jur som kan mjølke godt etter lemming, er målet med god vinterfôring.

Les mer ›

Høyensilasje

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

Flere dyrker etter hvert høyensilasje både til hester og storfe. Under vil vi gå gjennom hva som er god høyensilasje og dyrknings og lagringsteknikker.

Les mer ›

En surfôranalyse med mineraler er et viktig redskap i gjødslingsplanleggingen

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

I framtidens melk- og kjøttproduksjon er det viktigere enn noen gang å kombinere en effektiv produksjon med en forbedret dyrehelse og fruktbarhet. Nøkkelen for å lykkes er kunnskap.

Les mer ›

Stordrift i Sverige

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Ein gjeng rådgjevarar frå heile landet var på studietur til Skåne i sommar. Her ser vi nokre av dei smake på innhaldet i plansiloen. Det blei skrive ein artikkel i samband med denne turen.

Les mer ›

Røynsler med fullforblandar til geit

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Fullfôrblandaren dukka opp rundt år 2000. Fram til 2009 var det berre traktordrivne fullfôrblandarar som vart levert. Fullfôrblandaren finkuttar foret og gjer det lettare å ta opp.

Les mer ›

Heilgrøde - aktuelt i Gudbrandsdalen

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Gode erfaringar med rundballeensilering gjer at fleire kan og bør vurdere heilgrøde som ein del av grovfôret.

Les mer ›

Surfôrtolken - for bedre fôrvurdering

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Med Surfôrtolken henter vi ut de viktigste resultatene fra fôranalysebeviset, får ut en praktisk kommentar til hvert resultat og gir ei helhetsvurdering av fôrkvaliteten.

Les mer ›


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.