Lokale fagartikler

Ta grovfôranalyse

22.01.2018 (Oppdatert: 31.01.2018)

Grovfôret utgjør hoveddelen av fôrrasjonen til drøvtyggerne. Ei fôranalyse er et godt grunnlag for å finne et fôringsregime som tar høgde for bestemte produksjonsmål.

Les mer ›

Sporar og stubbehøgd

19.01.2018 (Oppdatert: 31.01.2018)

Alle tiltak som hindrar restar av møkk og jord på graset reduserer faren for sporar. Fleire undersøkingar har vist at rett stubbehøgd er viktig for å unngå sporar.

Les mer ›

Hundegras og raigras - oppsummering av forsøksfelt tredje år

17.01.2018 (Oppdatert: 29.01.2018)

Hundegras og raigras tåler hyppig beiting/ slått. Er kvaliteten på hundegraset god nok og vil enga være varig?

Les mer ›

Økt avling mer lønnsomt enn økt areal

20.12.2017 (Oppdatert: 02.01.2018)

For mange grovfôrprodusenter vil det være bedre økonomi i å øke avlingsnivået rundt gården enn å kjøre flere kilometer for å komme til leiejord.

Les mer ›

Rasjonell fôrproduksjon i fjellet

19.12.2017

Med avlinger på 650 FEm per dekar representerer grovfôrarealet i fjellet ein betydeleg ressurs for mange grovfôrprodusentar.

Les mer ›

Prissetting på grovfôr i rundballer

07.12.2017 (Oppdatert: 12.08.2019)

Grovfôr blir ofte solgt med en fastpris pr rundball, men dette er en praksis som i mange tilfeller blir lite gunstig for enten kjøper eller selger.

Les mer ›

Hvordan spare grovfôr

10.11.2017 (Oppdatert: 12.08.2019)

Mange er i år i en situasjon med mindre grovfôr enn hva de normalt har. Her får du tips til hvordan du kan klare deg med mindre grovfôr den kommende vinteren.

Les mer ›

VIDEO: Uttak av grovfôrprøver

16.10.2017

Fôrprøvene kan du gjerne ta ut selv, men da må du vite hvordan du går fram. Det starter med et representativt utvalg fra partiene som betyr mest for din produksjon.

Les mer ›

Tid for fôrprøvetaking og balleveging

29.09.2017

Vekstsesongen nærmer seg slutten, og det er tid for å tenke innefôring og kartlegge kvalitet og mengde grovfôr du rår over.

Les mer ›

Hvor bra ble avlinga i 2017?

14.09.2017

Vekstsesongen nærmer seg slutten, og det er tid for å gjøre opp status.

Les mer ›

Hvordan disponere fôret?

14.09.2017

Hvis du har tatt ut fôrprøver og kjenner energikonsentrasjonen i grovfôret kan du regne ut hvor stor andel av energibehovet du kan dekke ved hjelp av grovfôret du har.

Les mer ›

Kvalitet på 2. slått

31.08.2017

Årets grovforavlinger er varierende i Trøndelag. Sommeren var kald og nedbørrik. Det har vært en ustabil værtype med hyppig nedbør. Lave temperaturer og dårlig opptørking mellom regnbygene.

Les mer ›

Beiteplanlegging

19.07.2017 (Oppdatert: 04.06.2020)

For å utnytte beiteressursene best mulig, anbefales det å lage en plan for disponering av beitearealer til de enkelte dyregrupper. Beitekalenderen kan være et godt hjelpemiddel til det.

Les mer ›

Kvalitet eller avling

05.07.2017

En sen 1. slått for mange har gitt store avlinger med lav kvalitet. Da kan det være gunstig med høyere kvalitet til 2. slått, og man må følge med for å ikke bli for sen til denne slåtten også.

Les mer ›

Grasprøver uke 26

04.07.2017 (Oppdatert: 11.08.2017)

Grasprøver fra forrige uke viste at graset en del steder begynte å bli ganske grovt. Det var gode innhøstingsforhold før helga og mange av dem som ikke har slått tidligere fikk høstet da.

Les mer ›

Stopp i vekstrytmen hos lam

26.06.2017 (Oppdatert: 12.08.2019)

Flere bønder i Rogaland opplever at tilveksten stagnerer hos lam på hjemmebeite ved utgangen av juli, uten entydige og gode forklaringer på hvorfor dette skjer.

Les mer ›

Treffer du ønska fôrkvalitet?

08.06.2017

Ønsker og mål for årets grovfôrkvalitet må være klar i god tid før slått, spesielt når du setter nye mål. Grovfôrmodellen kan gi hjelp både til valg av slåttetid og strategi for hele sesongen.

Les mer ›

Fortørking av gras

07.06.2017 (Oppdatert: 08.06.2017)

Tørrstoffprosent på 30-35 gir høyest fôropptak og mest mjølk.

Les mer ›

Val av ensileringsmiddel og dosering

02.06.2017 (Oppdatert: 11.12.2018)

Ensilering av grovfôr er ein krevjande balansegang på kryssande liner av ulike målestokkar.

Les mer ›

Ta vare på verdien i grovfôret

25.04.2017 (Oppdatert: 27.04.2017)

Ensileringsmidler til fortørket grovfôr har positiv effekt både på proteinkvalitet og tørrstofftap.

Les mer ›


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.