Lokale fagartikler

Den innmarksnære utmarka

04.07.2017

Norsk matproduksjon skal aukast. Det kan gjerast ved å intensivere produksjonen på det arealet som er dyrka, eller gjennom nydyrking.

Les mer ›

Rugbeitene er klare for første avbeiting

21.06.2017

Både i fjor og i år er det en del som har sådd rug og raigras til beite, og mange hadde positive erfaringer med rugbeitinga sist år.

Les mer ›

Val av ensileringsmiddel og dosering

02.06.2017 (Oppdatert: 11.12.2018)

Ensilering av grovfôr er ein krevjande balansegang på kryssande liner av ulike målestokkar.

Les mer ›

Grovfôrprodusentens viktigste beslutning

01.06.2017

Tidspunktet for 1. slåtten er grovfôrprodusentens viktigste beslutning hevder Anne-Maj Gustavsson ved Sveriges Landbruksuniversitet i Umeå.

Les mer ›

Direktesåing i eng

21.04.2017 (Oppdatert: 26.04.2017)

Direktesåing i eng er en pløyefri måte å fornye enga på, utbedre vinterskade eller øke avlingsnivået til gammel eng.

Les mer ›

Rugbeite øker

25.04.2017 (Oppdatert: 27.04.2017)

Beite på vårsådd høstrug har gitt gode avlinger og mjølkeproduksjon, både i økologisk og konvensjonell drift.

Les mer ›

Oppskrift på godt gjenlegg

25.04.2017 (Oppdatert: 23.05.2017)

Enga må fornyes for å holde oppe avlingsnivået og fôrkvaliteten.

Les mer ›

Kalking

10.01.2017 (Oppdatert: 11.01.2017)

Kalking er nødvendig for å holde pH på et gunstig nivå, som igjen er en forutsetning for gode avlinger.

Les mer ›

Hva med et attlegg mellom slåttene i år?

01.07.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Med tidlig 1. slått ligger forholdene til rette for fornying av eng mellom slåttene. Vent til gjenveksten er godt i gang før du brakker; kveka bør ha 4 blader.

Les mer ›

Ensilerings-ABC

03.06.2016 (Oppdatert: 29.08.2016)

NLR Innlandet har oppdatert kortfatta ensilerings-ABC med tips om stubbehøgde, fortørking, snittlengde, ensileringsmiddel m.m.

Les mer ›

Avling og kvalitet i fjellfôr

31.03.2016

To forsøksfelt med ulike høstetider ble gjennomført på ca 920 moh i 2015. Beste høstetid for fjellfôr var ved ca 550 døgngrader etter vekststart, tilsvarende to måneder i Gålå-området i 2015.

Les mer ›

Vårsådd haustrug til beite

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Ein ny variant av korn som grovfôr har dukka opp her til lands siste 1-2 åra: haustrug brukt som beite, gjerne sådd om våren.

Les mer ›

Heilgrøde - aktuelt i Gudbrandsdalen

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Gode erfaringar med rundballeensilering gjer at fleire kan og bør vurdere heilgrøde som ein del av grovfôret.

Les mer ›

Surfôrtolken - for bedre fôrvurdering

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Med Surfôrtolken henter vi ut de viktigste resultatene fra fôranalysebeviset, får ut en praktisk kommentar til hvert resultat og gir ei helhetsvurdering av fôrkvaliteten.

Les mer ›

Haustsåing av grasfrø

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Uvanleg mykje gjetartaske i enga i vår er eit sikkert teikn på køyreskader og hol i plantedekket etter sommaren/ hausten 2014.

Les mer ›

Prognosehaustinga for 2015

02.06.2015 (Oppdatert: 14.11.2018)

Resultata frå siste uttaka blir lagt ut etter kvart som dei kjem.

Les mer ›

Våtsåing i eng

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Kan kvalitet og avlingsnivå på enga haldast oppe ved regelmessig isåing allereie frå 1. engår?

Les mer ›

Kvalitetsutvikling på høstbeite

23.02.2017 (Oppdatert: 14.07.2020)

Etter to år med registreringar av høstbeite er vi positivt overraska over kor godt beitegraset held seg utover høsten, i alle høve viss det ikkje vert frost.

Les mer ›

Utfordringer med nedbør i gjenlegget

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

For de som var ferdig med våronna rundt pinsehelga har gjenleggene nå kommet brukbart i vekst, men det er en god del gule gjenlegg å se rundt omkring i vårt område.

Les mer ›

Veiledning til beiting

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

I norsk mjølkeproduksjon er det et krav om at kyrne skal gå ute. Dermed kan mye av fôret tas opp på beite i sommerhalvåret.

Les mer ›


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.