Lokale fagartikler

Mer mykorrhiza

17.11.2020 (Oppdatert: 18.11.2020)

Mindre jordarbeiding, allsidig og sammenhengende plantekultur, samt moderat gjødsling, er noen tips for å fremme mykorrhiza.

Les mer ›

Mer jordkarbon med bevisste valg

17.11.2020 (Oppdatert: 23.11.2020)

For å binde mer karbon enn det som brytes ned, må det jobbes med små og store valg som påvirker jordhelse og plantevekst. Hver gård og situasjon er unik. Det finnes derfor ikke en løsning for alle.

Les mer ›

Høge avlingar er det beste klimatiltaket

16.11.2020

Mange klimatiltak er både gode agronomiske tiltak, og gode økonomiske tiltak. Eit av dei mest effektive tiltaka du som grovfôrdyrkar kan gjere, er å sørge for å ta ut så høge avlingar som mogleg.

Les mer ›

Tips til å ta høge grovfôravlingar

16.11.2020

For å ta ut høge grovfôravlingar, må du sørge for å legge forholda til rette slik at grasplanta trivest. Det betyr at vokseplassen må vere i orden.

Les mer ›

Luserne - hvordan få en god etablering?

16.11.2020 (Oppdatert: 17.11.2020)

Det dyrkes lite av belgveksten luserne i Norge, men den har stort potensial hvis den slår til.

Les mer ›

I faste spor på vei mot bedre jord

12.11.2020

I Vestfold ser du flere og flere rette spor på grasjordene. Det er ingen sikksakkjøring eller kryssing på tvers. Bøndene vil ha en bedre jord, og gi ­plantene bedre vekstvilkår.

Les mer ›

Hvor mye kalk trengs pr dekar?

29.10.2020 (Oppdatert: 02.11.2020)

Høsten er kalkingstid for mange. Tidligere i høst var det svært fine kjøreforhold for kalkvognene.

Les mer ›

Skru ned kraftfôrmengden!

26.10.2020

I Rogaland og Agder har det vært en god grovfôrsommer og det er nå mange som har mye godt grovfôr på lager. Det gir gode muligheter til å maksimere grovfôropptaket og skru ned kraftfôrmengdene.

Les mer ›

Helgelandsbonden har et tørt fôr med høy fordøyelighet, høy energiverdi og godt proteininnhold

20.10.2020

Surfôret fra 1.slåtten på Helgeland er tørt i 2020. Svært ulik overvintring, med etterfølgende sommervær uten nedbør fram mot 1.

Les mer ›

Ull som gjødsel

19.10.2020

I saueklippinga er det alltid ull som må sorteres vekk og som blir et avfall. Flere sauebønder prøver ull som dekkemateriale i for eksempel grønnsaker.

Les mer ›

Ta vare på gammel eng

19.10.2020

''Longterm gras'' er et forsøksopplegg som har pågått i tre vekstsesonger. Forsøket har god geografisk spredning. Målet med prosjektet er å finne rasjonelle metoder for å fornye gammel eng.

Les mer ›

Smånytt fra Vallkonferens 2020

01.10.2020

I februar 2020 var en liten delegasjon fra Norge to dager i UIltuna utenfor Uppsala på den svenske Vallkonferensen. Vi fikk med oss mange interessante og lærerike innlegg. Her får du noen smakebiter.

Les mer ›

Uttak av fôrprøver, oppbevaring og innsending til analyse

01.10.2020 (Oppdatert: 02.10.2020)

Har du ikkje tatt ut fôrprøver av årets grovfôr enda? Her følger ei kortfatta oppskrift på framgangsmåten, dersom du vil gjøre det sjøl. Ønsker du hjelp – ta kontakt med din rådgiver!

Les mer ›

Surfôrkvalitet i Trøndelag vekstsesongen 2020

01.10.2020

Statistikken over prøver av surfôr som er analysert så langt viser at førsteslåtten blei uvanleg tørr hos mange.

Les mer ›

Traff du med enggjødslinga di i år?

01.10.2020 (Oppdatert: 04.10.2020)

Ved å ta ut grovfôrprøver med mineralanalyse kan du få svaret på hva fôret inneholder og om hvor godt du traff med gjødslinga.

Les mer ›

Grovfôrkvaliteten på 1.slåtten

01.10.2020 (Oppdatert: 02.10.2020)

Korleis ser fôranalysene ut so langt for 1.slåtten i Møre og Romsdal?

Les mer ›

Nå skal smellerne gå på en smell

30.09.2020 (Oppdatert: 02.10.2020)

Kjølmark (også kalt ‘aurmakk’) er grådige billelarver som hører til gruppen ‘smellere’.

Les mer ›

Dølene overtar teten i kvalitetskampen

04.09.2020 (Oppdatert: 29.10.2020)

Oppdatering per 26.oktober: Flere fôrprøver fra dalstrøka har kommet med de siste to ukene, og nå har Sør-Gudbrandsdal tatt over teten i den høyst uoffisielle "kvalitetskampen" i Innlandet.

Les mer ›

Høstetidspunkt for fôrmais

18.09.2020 (Oppdatert: 21.09.2020)

Ønsket høstetidspunkt for fôrmais er når hele planta, stengel og kolbe, inneholder mellom 30-34 prosent tørrstoff. Men det er en del andre forhold som også er med på å fastsette høstetidspunktet.

Les mer ›

Tenk på såvare til enga nå

17.09.2020

Høsten er ei travel tid og det å tenke på våren allerede nå, kan kjennes litt krevende. Mange jobber ennå med slått og med å få graset i hus.

Les mer ›
Forrige side 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste side


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.